Vänföreningsbrev juni 2016

Välkomna till 31:e året med Saxå kammarmusikfestival! 

»I salong och bibliotek, i kyrkor och värdshus, i ur och skur har musiken i tre decennier klingat över Bergslagen, musiken från långt bortom fordom till strax hitom framtiden. Musik som väckt igenkännandets glädje har varvats med uruppföranden av det alldeles nya. Strängar och stämband har vibrerat, sköna toner har strömmat ur felor och strupar, ord har satts till musik, musik till ord, sinnen har rörts och livats, bildningen breddats och vänskap spirat. Festivalen har gjort avtryck, satt spår i bygd och hos människor.« 

Så skriver förre landshövdingen och riksmarskalken Ingemar Eliasson i förordet till den nya bok vi arbetat med sedan förra festivalen. Det är ett credo för Musiken genom berättelser, tonsättarintervjuer och en inspirerande beskrivning av historia och nutid, allt centrerat till Saxå Kammarmusikfestival. 

 

Årets festivalprogram har detta som grund men bjuder även på nya utmaningar, nostalgi och passion. 

Peter Eriksson inleder årets program med dessa ord inför festivalen, som i år invigs av Ernst Kirchsteiger! 

Förutom vår underbara stamensemble med Christina Högman, Nils-Erik Sparf, Patrik Swedrup, Anette Wistrand Lavotha, Peter Eriksson, Elemér Lavotha, Mats Jansson, medverkar under veckan Bengt Forsberg piano samt Vamlingbokvartetten, Polska Cellokvartetten och Kajsa Warg Consort! Karin Petersdotter, viola och Andreas Lavotha, violoncell, som vuxit upp med festivalen ingår idag i stamensemblen. I Grythyttans kyrka blir det barockmusik och i Filipstads kyrka orgelmusik vid lunchtid! 

Årets serenadmåltid sker som vanligt i brukspatron Berggrens anda och följs av serenadkonsert i kandelabrarnas sken! Vi kan lova att det som alltid blir en ljuvlig upplevelse! 

Musikvetaren Stefan Bohman kommer att leda ett seminarium över temat: ”Svenska kompositörer i världskrigets skugga” och barnen erbjuds traditionsenligt ”Sagor på Klinten”, medan Clownen Manne ersätts med Ludvika Minicirkus på torget i Filipstad på lördagen. 

Med vänbrevet bifogas hela programmet och en liten folder, där vi presenterar den intressanta och vackra boken ”Till kammarmusikens lov”, som vi arbetat fram under året. Ni finner där en adress, där ni kan beställa den. Observera att Vänföreningen medlemmar har ett förmånligt pris! Du hittar också festivalprogrammet på www.saxa.se! 

Lördagen i festivalveckan, den 2 juli, är Vänföreningens dag. Den inleds med Vänföreningens årsmöte klockan 15. 00, till vilket du välkomnas! 

Klockan 16.00 bjuder vänföreningen sina medlemmar på Saxå High Tea. Anmälan sker via biljettelefonen 072-211 07 76! 

Välkomna till musikupplevelser när Värmland är som vackrast!
Marie-Louise Nauclér
Vänföreningens ordförande 

Saxå kammarmusikfestival- Vänföreningen: Plusgiro 748178-1 
Saxå kammarmusikfestival: Bankgiro 829-0561