Vänföreningsbrev januari 2011

Kära musikvänner!

Jubileumsåret 2010 med kammarmusik på Saxå herrgård och inspirerande upplevelser med vänföreningen är över.

Ett nytt år väntar och trots att vintern inte lär släppa sitt grepp i första taget, kan vi se fram emot ännu en inspirerande sommar på Saxå.

Årets festival äger, som den brukar, rum veckan efter midsommar, söndagen den 26 juni - lördagen den 2 juli, då också vänföreningen har årsmöte.

Vi kan se fram emot fräscha och spännande möten mellan kompositörer, såväl döda som levande. Filipstad fick 1611 stadsrättigheter och uppkallades efter Karl IX:s son Karl Filip. 400-årsjubileet kommer också att sätta sina spår under veckan.

Nytt år innebär också betalning av medlemsavgiften, 150 :- för enskild medlem och 225:- för två personer under samma tak. Betala till föreningens plusgiro 74 81 78-1. Kassören tar också gärna emot e-postadresser på agneta.hertzberg@comhem.se

I väntan på sommaren bjuder vänföreningen in till ett antal aktiviteter. Några medlemmar reser tillsammans till Berlin i slutet av februari. Resan följs av kammarmusikkavalkad i Grythyttans kyrka den 3 mars, Evigt Ung på Värmlandsoperan den 31mars samt en konsert i Stockholm konserthus med Filharmonikerna och solister den 9 april. Den 8 maj blir det Nordic Romance i Kristinehamn och Österviks kapell. 

Välkomna till ett nytt år med Saxå kammarmusikfestival och vänföreningen!

Karlskoga i januari 2011
Marie-Louise Nauclér
Ordförande

Berlinresa i februari 2011

26-27 februari deltar 17 Saxåvänner i en resa till Berlin för att där avnjuta La Traviata på Berliner Staatsoper och Berlin Symfoniker med Dvoraks Cellokonsert i h-moll och Tjajkovskijs Pathétique. Resan är fullbokad.

Kammarmusik i Vintertid torsdagen den 3 mars kl 20.00

Under veckan den 27 februari - 3 mars pågår en kammarmusikfestival på Grythyttans gästgivargård! Vi har valt att boka biljetter till avslutningskonserten i Grythyttans kyrka torsdagen den 3 mars, då veckans artister bjuder på musikaliska överrask- ningar. Medverkande är Dan Laurin- blockflöjt, Anna Paradiso Laurin-cembalo, Daniel Migdal- violin, Jacob Kellerman- klassisk gitarr och Henrik Frendin- barockviola och konstnärlig ledare.
Vi inleder med en gemensam måltid på Grythyttans Gästgiveri kl 18.
Priset för konserten är 150 kr (minst 10 personer).

Anmälan senast den 19 februari till Marie-Louise Nauclér, tel. 0586- 545 84 eller till naucler@surfpost.se
Betalningen för konserten sker efter bekräftelse till föreningens plusgiro 74 81 78-1. Måltiden (ca 265:-) betalas på plats. Ange gärna om ni önskar delta i bådadera.
Information om hela veckan: Lovisa Hafstrand 0591-633 00 eller www.grythyttan.com

Torsdagen den 31 mars kl 19.00

Vi har lyckats få de tio sista biljetterna till den sista föreställningen av denna succé som hade sin premiär sommaren 2010. Så var det sagt, men publiktrycket blev så stort att man lagt in ytterligare föreställningar i maj och juni.
Ett riktigt lyckopiller skrev Värmlands Folkblad och manuset är genialiskt och ensemblen i världsklass tyckte Nya Wermlandstidningen. Läs gärna mer om föreställningen på Värmlandsoperans hemsida, varmlandsoperan.se.
Föreställningen pågår i ca två timmar utan paus och ges på operans lilla scen Spinneriet, Älvgatan 49, på gångavstånd från centrum.
Biljettpriset är 275 kr 
Vi föreslår en gemensam måltid kl 17.00 på Nya Via Appia, Järnvägsgatan 14 i Mitt i Citykomplexet alldeles intill residenset vid älven. Där kan vi i baren grilla på het lavasten allt från scampi och tonfisk till biff eller lammytterfilé för 185 till 235 kr.

Anmälan till Helena Vermcrantz, 054-210576 eller vermcrantz.hp@telia. com senast den 18 mars. Ange om du vill delta i den gemensamma måltiden (som betalas på plats). Betalning för biljetten sker efter bekräftelse till Vänföreningens plusgiro 748178-1.

Pianokonsert i Stockholm Konserthus, Stora salen den 9 april kl. 15.00 med Kungliga filharmonikerna och solister

Dirigent Peter Oundjian, Ingrid Fliter piano Beethoven Pianokonsert nr 1, Vaughan Williams Fantasia över ett tema av Thomas Tallis för stråkorkester och Brahms Symfoni nr 3.
Kl 13.00 ges tillfälle att delta i en guidad visning av Konserthuset.
Mellan visningen och konserten finns tid att fika. 
Efter konserten, som är slut vid 17-tiden, kan de av oss som så önskar äta middag gemensamt på en närbelägen restaurant.
Kostnad för konserten är 240:- och visningen 70:-. Vi har 20 reserverade biljetter på parkett.

Anmälan till Ann-Mari Appelberg, am.appelberg@swipnet.se alt. tel: 08-801748 senast 1 mars. Ange om du vill delta i konsert, visning, och eller middag.
Betalning av biljetter och visning till Saxåvännernas plusgirokonto 748178-1 efter bekräftelse.

Nordic Romance i Österviks kapell, Kristinehamn söndagen den 8 maj kl 16.00

Denna vårsöndag besöker vi det lilla märkliga kapellet i utkanten av Kristinehamn för att tillsammans med Kristinehamns livaktiga konsertförening lyssna till kammarmusik. Solister är en av Sveriges ledande lyriska sopraner Karin Ingebäck och barytonsångaren Anders Larsson, ackompanjerade av pianisten Henrik Löwenmark.
Vi inleder med lunch kl.13.00 alldeles intill Kristinehamns konstmuseum i Kafferian, som drivs av Agneta Andersson, tidigare världsmästare i kanot.
Därefter får vi en guidad visning av museet, som är ett ungt museum för modern och samtida konst. Det är beläget på Mariebergs Park, ett naturskönt område vid Vänerns strand som tidigare varit ett stort mentalsjukhus. De gamla husen har nu byggts om till bl a moderna bostäder.
Pris för konserten är 100:- och för visningen 65:-. Måltiden som förslagsvis består av grekiska biffar med potatissallad eller varmrökt lax med kokt potatis och skagensås kostar ca 110:-.

Anmälan senast den 30 april till Marie-Louise Nauclér, tel. 0586 - 545 84 eller till naucler@surfpost.se. Betalningen för konsert och visning sker efter bekräftelse till föreningens plusgiro 74 81 78-1. Måltiden betalas på plats. Ange gärna om ni önskar delta helt eller delvis.