Vänföreningsbrev augusti 2012

Kära musikvänner!

Så har vi återigen upplevt en härlig kammarmusikfestival i Saxå! Sommaren närmar sig sitt slut och vi kan med glädje tänka tillbaka på härliga musikupplevelser. Vi minns de båda komiska operorna under invigningskvällen, Monica och Carl-Axel Dominigue på en flygel och Matti Anderssons musik på accordion lite senare under veckan. Vi kan inte nog uppskatta våra "egna" musiker som år efter år berikar oss med fantastiska musikupplevelser.

Vänföreningens årsmöte under lördagen ledde inte till några förändringar inom styrelsen:
Marie-Louise Nauclér ordf, Ann-Mari Appelberg v. ordf., Helena Vermcrantz sekr., Gunnar Wändell v. sekr., Agneta Hertzberg Karlsson kassör, Carl Jan Granqvist, Peter Eriksson, Karl-Åke Grönlund och Gunilla Forsgren.

Planer finns på en Helsingforsresa till våren. Vi återkommer i decemberbrevet med mer info.

Under hösten bjuder vänföreningen in till tre aktiviteter.
Vi startar med en Jubileumskonsert i Norrköping tillsammans med världsstjärnan Ann-Sophie Mutter den 15 september. Vi fortsätter med Belceakvartetten i Grünewaldsalen på Stockholms Konserthuset och avslutar med ett besök på Wermland Opera i Karlstad den 10 november.

Välkomna till en musikhöst med Saxå kammarmusikfestivals vänförening!

Karlskoga i augusti 2012
Marie-Louise Nauclér
Ordförande

Lördagen den 15 september klockan 15 Norrköpings Konserthus:
Anne-Sophie Mutter i Brahms violinkonsert

Med anledning av orkesterns 100-års jubileum har Norrköpings symfoniorkester bjudit in världsstjärnan Anne-Sophie Mutter som solist i Brahms violinkonsert i D-dur. Konserten inleds med Dag Wiréns Serenad för stråkorkester och Elgars Enigmavariationer under ledning av orkesterns nye dirigent Michael Francis. Programmet introduceras kl. 14.30 av Stig Jacobsson.
På väg mot Norrköping föreslår vi ett besök på Reijmyre glasbruk, där man 2010 invigde ett nytt glasmuseum. Vi får en introduktion om det anrika bruket av hembygdsföreningens ordförande Per-Inge Jansson kl 11.00 för att därefter besöka museet och glasbutiken. Sedan intar vi lunch på Reijmyre gästgiveri vid 12.30-tiden för att i god tid ge oss av mot Norrköping, ca 30 minuters bilfärd därifrån.

Konserten kostar 450 kr. Blir vi en grupp på minst 15 personer får vi 10% rabatt.
Besöket på Reijmyre museum bjuder föreningen på och lunch betalas på plats. Priserna på huvudrätten varierar mellan 160 och 265 kronor. Gå gärna in på Reijmyre gästgiveris hemsida och välj vad du vill äta.
Meddela oss vad du valt så vi kan göra en förbeställning.

Anmälan till Helena eller Per Eric Vermcrantz senast den 8 september per tfn. 054-210576 eller vermcrantz.hp@telia.com. Ange om du vill vara med på hela programmet eller enbart konserten!
Betalning sker till vårt plusgirokonto 748178-1 efter bekräftelse.

Lördagen den 20 oktober klockan 15 Stockholms Konserthus, Grünewaldsalen: Belceakvartetten

Belceakvartetten bildades vid Royal College of Music i London 1994 och består av medlemmar från Frankrike, Rumänien och Polen, gör sig som bäst redo att framföra samtliga Beethovens stråkkvartetter vid sex konserter i oktober. Vi får höra tre.

Vi börjar klockan 12.30- 13.30 med en visning av konserthuset.
Klockan 14 ger Åke Holmqvist en introduktion till konserten i Aulinsalen.
Klockan 15 spelar Belceakvartetten Beethovens 3 stråkkvartetter: Op 18:1 i F-dur, ”Harpkvartetten” i Ess-dur, samt op 130 i B-dur.

Biljettkostnad för konserten är 260 kronor. Vänföreningen står för kostnaden av visningen.

Konserten är slut ca kl 17.00. För dem som så önskar avslutar vi evenemanget med en gemensam måltid på en närliggande restaurang.

Anmälan till Ann-Mari Appelberg senast 10 oktober am.appelberg@swipnet.se eller tel 08-801748 med uppgift om vilka programpunkter du önskar delta i. Först till kvarn gäller.
Betalning sker till Saxåvännernas pg. 748178-1 efter bekräftelse.

Lördagen den 10 november kl. 18 Wermland Operas stora scen:
Fransesco Cileas Adriana Lecouvreux

Fransesco Cilea, 1866-1950, var italiensk kompositör Den 1902 vann han med Enrico Caruso ett entusiastiskt mottagande av Adriana Lecouvreur , en opera med ett libretto av Arturo Colautti, som baseras på en pjäs av Eugène Scribe. Adriana Lecouvreur är den opera som Cilea är bäst känd för att internationell publik.

Vi inleder med att kl 15 besöka Lars Lerins Sandgrund. Klockan 15.30 får vi en visning.

16.30 äter vi en gemensam måltid på Båten, som ligger nedanför Stadshotellet Karlstad.
Restauranten föreslår 2 alternativ: Fisk- och skaldjursgryta eller Steak sandwich med flank steak, färskriven pepparrot, hemgjorda pommes fries och kryddsallad. Meddela gärna vad ni väljer.
Pris per person inklusive kaffe: 220 kr per person,som betalas på plats.

Inträdet till Sandgrund, 80:- betalas på plats medan vänföreningen bjuder på visningen.
Konserten inkl. fika i pausen kostar 270 kronor och betalas till Saxåvännernas pg. 748178-1 efter bekräftelse.

Anmälan senast den 20 oktober till Marie-Louise Nauclér, naucler@ surfpost.se eller tel 0586-545 8408-801748 med uppgift om vilka programpunkter du önskar delta i.

Saxå kammarmusikfestival- Vänföreningen: Plusgiro 748178-1
Saxå kammarmusikfestival: Bankgiro 829-0561
Biljetttelefon 072-211 07 76